fredag 23 december 2011

Jul

Biscotti med saffran

Biscotti med saffranBiscotti, de italienska skorporna, har redan blivit svenska klassiker. I detta recept kryddar vi dem med saffran. De är utmärkta som tilltugg till glöggen eller kaffet.

Ingredienser

150 g sötmandel 
75 g Arla® svenskt smör, rumsvarmt 
3 dl strösocker 
3 ägg 
1 pkt saffran, 0,5 g 
7 dl (420 g) vetemjöl 
1 tsk bakpulver 
2 tsk vaniljsocker

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200˚C. Hacka mandel grovt. Rör smör, socker och saffran poröst med elvispens vispar.
  • Tillsätt ägg, ett i taget under tiden du vispar. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten.
  • Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandat, inte längre. Tag upp degen på mjölad köksbänk och rulla den till två längder som är lika långa som plåten.
  • Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut plåten.
  • Sänk värmen till 120˚C. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar.
  • Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra. TipsBiscotti kan smaksättas på många olika sätt.
  • Med chokladByt ut saffran mot 2 msk kakao som du först blandar med mjölet.
  • Rör ner 100 g finhackad mörk choklad i smeten samtidigt med den hackade mandeln. NötbiscottiByt ut mandlarna mot lika mycket nötter.
  • Använd gärna olika sorter t ex valnötter eller pistagenötter.
  • Hasselnötter som du först rostar i het stekpanna är väl värt att pröva. Julkryddad biscottRör ner 1 tsk ingefära, 2 tsk kanel och 1 tsk nejlikor istället för saffran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kära inlägg är alltid välkommna, Tack för kommentaren jag blir så glad ;)