måndag 24 oktober 2011

Binnes Birkabullar


Birkabullar är så fantastisk gott och så Helsingborgskt att när medborgare Binne utvandrade till södra Norrland, blev han tvungen att börja baka dem själv. Här är hans recept…
Nu har Binne en köksmaskin till sin hjälp och det har inte jag. Så det blev till att göra om receptet till ett traditionellt uppbyggt sådant. Och för att det ska bli ett kanelrecept finns möjligheten att ha kanel i..
Ingredienser för ca 20 Birkabullar:
• ca 12 dl mjöl
• 100 g smör eller 2 ½ dl flytande smör
• 50 g jäst
• 50 g socker
• 1 tsk salt
• 2 ägg
• 2 dl mjölk
Garnering:
• 1 ägg
• Vallmofrö, helst vita
Ingredienser till Remons (fyllning):
• 100 g mandelmassa
• 8 msk mjölk
• ev 1 tsk kanel
Hur göra:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Värm upp smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och vispa ut ordentligt. Låt vätskan bli fingervarm, ca 37 grader.
3. Smula jästen i stor degbunke.
4. Häll över lite av smöret och mjölken och rör tills jästen har löst upp sig.
5. Häll i resten av vätskan tillsammans med äggen, sockret, saltet och rör om.
6. Tillsätt först 5 dl mjöl och arbeta ut mjölet. Tillsätt därefter 3 dl och arbeta ut. Därefter tillsätter du 1 dl åt gången och arbeta degen tills den är slät och blank och släpper från skålen. Tänk på att den inte ska bli tung för då blir inte bullarna porösa.
7. Täck degen med en bakduk och låt jäsa i 60 minuter.
8. Under tiden gör vi Remons. Riv mandelmassan ner i en skål och tillsätt mjölken och eventuellt om du vill ha kanel med i. Vispa runt tills innehållet blir finfördelat och helt jämn.
9. Ta upp degen på mjölat bakbord och tillsätt ev mer mjöl och arbeta den tills den inte känns kladdig.
10. Dela degen i två delar och kavla ut varje degbit till en avlång rektangulär, ca ½ cm tjock platta, som är 20 cm på bredden.
11. Pensla på remonsen.
12. Vänd över kanterna in mot mitten, i ett så kallat treslag, och vänd skarven som uppkommer nedåt.
13. Pensla med ägg på ovansidan och lägg rikligt med vallmofrö på längden.
14. Skär ca 12 cm långa bitar och låt bullarna jäsa på en smörad plåt, eller en med bakplåtspapper, under en duk i ytterligare 40 minuter.
15. Grädda i ca 12 minuter.
16. Låt dem sedan svalna under duk innan ni äter upp dem.
Serveringstips:
Vissa vänder på birkabullen, med vallmofröna nedåt, och lägger smör, ost och/eller marmelad på. Andra delar den på mitten och stoppar det där i. Men jag äter dem alltid rätt upp och ner som de är – naturell och som bagaren skapade dem…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kära inlägg är alltid välkommna, Tack för kommentaren jag blir så glad ;)