måndag 24 oktober 2011

Smördeg

Ja har ju varit inne på att baka lite dessa dagar men inte kommit riktigt till skott förutom att jag hittade dessa 2 som jag lagt in dessa dagar som jag inte ville bli av med ;)

Smördeg

Ingredienser (1 portion)

  • 275 g vetemjöl
  • 1 ¼ d kallt vatten
  • 1 tsk ättika
  • 200 g osaltat smör
  • 1 liten nypa finsalt

Tillagning

  1. Ingredienserna bör i möjligaste mån ha samma temperatur. Frys alltså mjölet nån kvart och ta fram smöret. Eller förvara alla ingredienser i kylskåp några timmar innan bakningen ska ske.
  2. Häll det mesta av mjölet i en bunke helst en maskin typ matberedare eller kitchenaid.
  3. Tillsätt vatten, ättika och knappt 25 g smör.
  4. Arbeta ihop till en deg. Låt vila 15 minuter i plastpåse eller inlindad i plast- eller aluminiumfolie i kylen.
  5. Ta ut degen och skär ett djupt kryss i mitten. Kavla så att degen bildar en fyrkant 30 x 30 cm.
  6. Ruta in en kvadrat vars sidor skär deghörnen.
  7. Skiva resten av smöret och lägg det på kvadraten.
  8. Vik degen så att hörnen möts på mitten och bildar ett kuvert. Vänd degen upp och ner.
  9. Kavla eller platta ut degen försiktigt.
  10. Mjöla lätt på både över- och undersida,så att degen inte fäster vid bakbordet. Degen ska vara 30 x 30 cm.
  11. Vik degen i 3 delar åt ena hållet. Platta till den försiktigt och vik den sedan i 3 delar åt andra hållet.
  12. Låt den vila kallt minst 15 minuter.
  13. Kavla ut degen på nytt till en något större fyrkant än vid förra vikningen.
  14. Vik ihop degen 3 gånger åt ena hållet, kavla och 3 gånger åt andra hållet och kavla.
  15. Låt vila kallt minst 15 minuter.
  16. Upprepa vikning och kavling 1 gång till.
  17. Nu är degen klar att bakas med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kära inlägg är alltid välkommna, Tack för kommentaren jag blir så glad ;)