Smördeg
Ja har ju varit inne på att baka lite dessa dagar men inte kommit riktigt till skott förutom att jag hittade dessa 2 som jag lagt in dessa dagar som jag inte ville bli av med ;)
Smördeg
Ingredienser (1 portion)
- 275 g vetemjöl
- 1 ¼ d kallt vatten
- 1 tsk ättika
- 200 g osaltat smör
- 1 liten nypa finsalt
Tillagning
- Ingredienserna bör i möjligaste mån ha samma temperatur. Frys alltså mjölet nån kvart och ta fram smöret. Eller förvara alla ingredienser i kylskåp några timmar innan bakningen ska ske.
- Häll det mesta av mjölet i en bunke helst en maskin typ matberedare eller kitchenaid.
- Tillsätt vatten, ättika och knappt 25 g smör.
- Arbeta ihop till en deg. Låt vila 15 minuter i plastpåse eller inlindad i plast- eller aluminiumfolie i kylen.
- Ta ut degen och skär ett djupt kryss i mitten. Kavla så att degen bildar en fyrkant 30 x 30 cm.
- Ruta in en kvadrat vars sidor skär deghörnen.
- Skiva resten av smöret och lägg det på kvadraten.
- Vik degen så att hörnen möts på mitten och bildar ett kuvert. Vänd degen upp och ner.
- Kavla eller platta ut degen försiktigt.
- Mjöla lätt på både över- och undersida,så att degen inte fäster vid bakbordet. Degen ska vara 30 x 30 cm.
- Vik degen i 3 delar åt ena hållet. Platta till den försiktigt och vik den sedan i 3 delar åt andra hållet.
- Låt den vila kallt minst 15 minuter.
- Kavla ut degen på nytt till en något större fyrkant än vid förra vikningen.
- Vik ihop degen 3 gånger åt ena hållet, kavla och 3 gånger åt andra hållet och kavla.
- Låt vila kallt minst 15 minuter.
- Upprepa vikning och kavling 1 gång till.
- Nu är degen klar att bakas med.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kära inlägg är alltid välkommna, Tack för kommentaren jag blir så glad ;)